miercuri, 8 septembrie 2010

Conductivitatea Termica

Conductivitatea termica:valoarea coeficientului Lambda λ
       Un material izolant termic este caracterizat prin conductivitatea termica si este exprimata prin coeficientul lambda. Conductivitatea termica masoara capacitatea unui material de a transmite energie termica. Cu cat acest coeficient este mai mic, cu atat vom avea o conductivitate mai mica,si este exprimat in W/m.K
S-a stabilit ca materialele sunt izolatoare termice daca conductivitatea lor este mai mica decat 0.065 W/m.K.
       Parametrul care caracterizează materialele de constructie este λ, măsurat în W/(mK).
       Indicele λ indică cantitatea de energie termică care trece într-o secundă pe 1 mp de material cu o grosime de 1m, atunci când diferenta de temperatură pe suprafata sa ajunge la 1° C. Pentru
beton, λ este de 1,7 W/(mK),
peretii cu faiantă este de 0,77 W/(mK).
Materialele termoizolante au un indice λ mult mai mic:
pentru polistiren, λ este de cca.0,045 W/(mK),(depinde ce densitate are),
pentru vată minerală, λ este de cca.0,042 W/(mK),(depinde ce densitate are).

Rezistenta termica: valoarea R
Aceasta valoare reprezinta capacitatea unui material de a izola termic. Valoarea rezistentei termice este in functie de grosimea si conductivitatea materialului fiind raportul acestor marimi. Cu cat R este mai mare, cu atat materialul este mai bun din punct de vedere al izolarii termice.
Valoarea U a unui perete
Performantele R si U ale unui perete depind in mod direct de calitatea izolatiei termice. Pierderea de caldura depinde de diferenta de temperatura interioara si cea de exterioara, isi de rezistenta R peretelui. Fiecare element care constituie peretele are proprietati termice: caramida sau beton, izolatie, tencuiala. Resistenta termica totala a unui perete depinde de fiecare material in parte, incepand de la finisajul interior pana la tencuiala exterioara si rezistentele termice superficiale.Cu o Valoare R mare peretele se va comporta mult mai bine la pierderea de calduraCoeficientii rsi si rse rezulta din transmisia prin convectie si radiatie pe suprafata zidului in contact cu climatul interior si cel exterior.
Valoarea U este coeficientul ce caracterizeaza abilitatea suprafetei unui zid de a transfera caldura. Valoarea U este inversul valorii R si este exprimat in W/m2.K.

2 comentarii:

  1. buna ziua,

    Am si eu o intrebare si as dori sa stiu daca ma puteti ajuta.
    Daca un produs are λ=0,093.....inseamna ca este un bun izolant termic?

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut,

    Depinde cu ce il compari.
    Conductivitatea termica la beton este de 1,7 W/(mK),iar vata de sticla cca.0,042 W/(mK).
    In concluzie, cucat lambda este mai mic cu atat e mai bine. Eu il consider un bun izolator termic acel produs. Asteptam si alte pareri.

    RăspundețiȘtergere